200 stærekasser skal hjælpe HimmerLand på vej mod mere bæredygtige golfbaner

3. maj 2022

Nye regler mod sprøjtning og et øget fokus på bæredygtighed får HimmerLands greenkeeper-afdeling til at tænke kreativt i forsøget på at komme især én plageånd til livs. 

”Nylig er den vågnet, og altid i tøjet […]” ligheden er stor mellem HimmerLands greenkeeperteam og den lille stær, som nu har fået ekstra plads at boltre sig på i HimmerLand. Og det er der en helt særlig grund til.

Det er primært på Old Course man kan få fornøjelsen af stærene.


De 200 stærekasser, som er placeret rund på HimmerLands Golfbaner, skal nemlig hjælpe med at tiltrække den lille fugl med den store appetit for greenkeepernes værste mareridt. Dens latinske navn er Phyllopertha horticola, men herhjemme kender vi den bedre som gåsebillen, og de fleste med haver kender sikkert til problematikken, der kan opstå, når billens larver for alvor overtager græsrødderne.

Det gør HimmerLands Head Greenkeeper Johnny Kristensen i hvert fald.

”Det er fedt, at vi kan få hjælp af naturens venner til at forhindre gåsebillerne og stankelbenslarverne i at spise alle græsrødderne. Når først de får lagt æg begynder larverne at gå i gang, og så er det næsten allerede for sent,” siger Johnny og fortsætter:

”Nu gør vi, hvad vi kan for at stærene får gode muligheder for at finde ly på banerne, og så åbner vi jo på samme tid en ny fødekæde til dem, ved at de kan gå på jagt efter biller eller måske jage billerne ud i roughen, så det ikke går ud over vores greens.”

Stærene har heldigvis også den store fordel, at deres næb ikke ødelægger greens, når de leder efter larverne.

Johnny glæder sig til at se resultatet af stærenes arbejde.


En fed udfordring

Selvom bekæmpelsen af gåsebiller er blevet mere bæredygtig, kan man ikke komme udenom, at det også er blevet mere besværligt at holde banerne pæne uden at sprøjte dem – men det tager Johnny og teamet med ophøjet ro.

Stærekasserne er lavet af Øster Holmgaard Produktionsskole.


”Jeg synes faktisk det er en fed udfordring, for man kan jo sige, at vi alle sammen skal overholde de samme regler, og det gør også bare, at det bliver nemmere at kigge ind i mere bæredygtige alternativer, da der kommer flere leverandører af økologiske produkter,” siger Johnny og fortsætter:






”Vi har jo et ansvar for naturen, når vi arbejder så tæt sammen med den. Da vi byggede vores nye greenkeepergård, kiggede vi også på, hvordan vi kunne spare på vandresurserne, hvilket gjorde, at vi for eksempel fik bygget et Waste 2 Water-anlæg som genbruger 90% af det vand vi bruger til at rengøre vores maskiner – så det er ikke helt nyt for os at tænke i de her baner.”

En enkelt stær har allerede fundet sig til rette i HimmerLand.

Vi skal vænne os til nye golfbaner

Ifølge Golfchef Thomas Nielsen betyder de nye regler for sprøjtning, at det nok er begyndelsen på en ny tendens, når det kommer til fremtidens golfbaner.

Golfchef i HimmerLand Thomas Nielsen tror, golfgæster skal vænne sig til en anden type golfbane.

”Jeg tror, vi skal til at vænne os til, at de helt totalt grønne græsplæner, som vi kender dem, bliver sværere at levere i fremtiden, da regler for, hvad man må sprøjte med og hvornår, hele tiden bliver opdateret. Vi kigger også på, hvordan vi kan spare på vandet og samtidig ikke gå på kompromis med vores standard, men det er en udfordring.

Heldigvis er vi i kontakt med greenkeepere fra hele verden for at høre, hvordan de gør, og hvordan de takler bestemte udfordringer. Men jeg er slet ikke i tvivl om at Johnny og teamet, kommer til at gøre et godt stykke arbejde med at levere nogle fantastiske golfbaner – det har de jo vist mange gange før,” siger Thomas.

Næste gang man befinder sig på HimmerLands baner, kan man med fordel se sig om efter vores små venner, der hjælper med at holde banerne pæne.

Læs mere om HimmerLands andre bæredygtige initiativer her.

cloche-primary
Booking

Er du i tvivl? Så kontakt os

close-w
Luk
close-w
Luk
search Søg
cloche-w Book nu
  • +45 9649 6100
  • kontakt@himmerland.eu