Hotel- og restaurationsbranchen oplever markant mangel på elever – modsat slår HimmerLand rekord med 21 elever

15. september 2023

Over halvdelen af alle hoteller og restauranter i Danmark vil gerne have flere elever ansat, men umiddelbart ser dette ud til at være en svær opgave. HimmerLand har måske fundet vejen til at gøre branchen attraktiv for de unge.

Horesta, brancheforeningen for hotel-, restaurant og turisterhvervet, kører på 4. år en branding- og rekrutteringskampagne med deres digitale karrierespil, som skal øge fokusset på erhvervsuddannelser, dog uden meget held.

HimmerLand

HR-Chef Pia Søgaard og Kokkeelev Bertram Rytter Nielsen.

”Der er særligt mangel på kokke-, tjener- og receptionistelever. Det er foruroligende, da der i fremtiden vil være mangel på faglært personale i hotel- og restaurationsbranchen.” siger Pia Svane, Uddannelses- og Projektchef hos Horesta.

Lige nu er der 123 virksomheder i hotel- og restaurationserhvervet i Danmark, der ville kunne ansætte yderligere 276 elever.

”Jeg tror ikke de unge har mistet interessen i branchen. Vi har en forholdsvis stor andel ufaglærte unge og dem kunne vi med fordel hurtigt løfte til faglært via EUV1. Men i dag skal man være fyldt 25 år for at indgå en EUV1-aftale. Det er uhensigtsmæssigt både for de unge og for virksomhederne, som mangler den faglærte arbejdskraft.”

EUV1 er en erhvervsuddannelse for personer over 25 år, som har relevant erhvervserfaring, og derved får merit fra grundforløb og virksomhedspraktik, og kun skal gennemføre hovedforløbet på skolen. Horesta håber derfor på, at deres indsats gør, at aldersgrænsen sænkes til 20 år, og at karrierespillet vil øge antallet, som søger ind på erhvervsuddannelserne.

HimmerLand

Pia Svane, Uddannelses- og Projektchef hos Horesta.

Behov for nytænkning

I HimmerLand er der rekordantal af elever, men HR Chef, Pia Søgaard, er ikke i tvivl om, at der trænger til nytænkning i forhold til erhvervsuddannelserne.

”Det er nødvendigt at være fremtidsorienteret, integrere teknologi, bæredygtighed og menneskelige kompetencer for at gøre uddannelserne mere attraktive for de unge. Tendensen er desværre, at mange dropper ud af uddannelsen når de er ude på lærepladserne. Derfor glæder vi os til at blive en del af Uddannelses Sekretariatets nye Ja Tak Til Elever-kampagne” siger Pia Søgaard, og uddyber, hvorfor hun mener, at HimmerLand har succes med at tiltrække elever:

”Vi er en virksomhed i vækst, med dygtige læremestre og har hele paletten af gode arbejdsforhold, glade medarbejdere og et stærkt sammenhold. Vi sørger vi for en god onboarding og en struktureret læringsplan, men der skal stadig være 100 procent balance mellem arbejds- og privatliv. Vores ambition er at hjælpe vores elever videre mod deres drømme efter endt uddannelse, så de kan blive endnu bedre og opleve verden!”

Uddannelses Sekretariatet har startet Ja Tak Til Elever-kampagnen, som har fokus på at klæde virksomheder bedre på til at håndtere elever. Formålet er at give eleverne en bedre oplæring, med fokus på deres på deres behov, for at gøre branchen mere attraktiv.

HimmerLand

Pia Søgaard er glad for alle de elever, som har valgt en elevplads i HimmerLand.

Fra interesse til drøm

I HimmerLand tilbydes praktikforløb, hvor de unge kan få lov til at prøve kræfter med faget, inden de vælger uddannelse. Det var tilfældet hos Bertram Rytter Nielsen, som startede som elev den 1. juli 2022.

”Efter mit praktikforløb i HimmerLand blev min interesse for mad til min drøm. Jeg er vild med kokkefaget, fordi der ikke er en grænse for, hvor dygtig en kok kan blive. Selv de bedste kokke i verden kan blive bedre. Der er hele tiden nye metoder, ting der kan eksperimenteres med og nye råvarer. Det er ærgerligt at normen og trenden er, at man skal direkte på gymnasiet. Der skal også være plads til de kreative,” siger Bertram Rytter Nielsen og fortsætter:

”Jeg er glad for HimmerLand som elevplads, fordi læringskurven er stejl, og der er mange muligheder for at udvikle sig. Både med take-away, brasserie, sportsbar, a la carte, selskaber og fine dining. Jeg bliver klædt på til enhver udfordring, og jeg drømmer om at arbejde i det finere gourmetkøkken, når jeg bliver udlært til sommer 2025.”

HimmerLand vil gerne være fortaler for erhvervsuddannelserne, og gør sig derfor synlige både ude på erhvervsskolerne og til messer, og sørger samtidig for gode arbejdsforhold, da alle elever er ansat under overenskomst.

HimmerLand

Bertram er glad for sin elevplads i HimmerLand.

Arbejdsmiljøet er altafgørende

Særligt kokkefaget har haft et ry for at være præget af et hårdt arbejdsmiljø, men der arbejdes aktivt for at fastholde den gode tone i køkkenet i HimmerLand.

”Vi har et godt arbejdsmiljø i køkkenet. Råbende køkkenchefer er fortid, der er en god tone blandt os, og vi griner af vores fejl, fordi det er nu, vi skal lære,” siger Bertram Rytter Nielsen og fortsætter:

”Vi har alle den samme passion og ja, det kan til tider være fysisk krævende – men på den fede måde! Og de skæve arbejdstider gør ikke noget, fordi vi har et virkelig godt fællesskab og et fælles mål om at være de bedste”

HimmerLand

HimmerLand ligger 45 minutter fra Syd-Vest for Aalborg
og har både en hotel- og gourmet restaurant samt en sportsbar.

Fakta                                                                      

HimmerLand er altid på udkig efter nye talenter, så skulle man være interesseret i en elevplads, er man altid velkommen til at sende en ansøgning til job@himmerland.eu

cloche-primary
Booking

Er du i tvivl? Så kontakt os

close-w
Luk
close-w
Luk
search Søg
cloche-w Book nu
  • +45 9649 6100
  • kontakt@himmerland.eu