

Bæredygtighed
Ansvarlighed i HimmerLand
HimmerLand ønsker at tage et ansvar, ved at bidrage positivt til at tage hånd om naturens ressourcer, som er helt centralt for HimmerLands naturskønne placering. Ud over et skarpt miljømæssigt perspektiv, skaber HimmerLand anstændige jobs, hvor et sundt arbejdsmiljø og udvikling af den enkeltes faglige kompetencer er i fokus.
Verdensmål
HimmerLand har udvalgt tre verdensmål, som vi arbejder ud fra. Disse understøtter den bæredygtige retning i HimmerLand, og favner både, social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.
De sikrer, at vi har rettet vores bevidsthed på de områder, hvor vi kan gøre en betydelig indsats, både i det daglige arbejde og ved større tiltag. Dermed tager vi del i det samfundsansvar vi har,
i henhold til at bidrage til en mere bæredygtig verden.
De tre udvalgte verdensmål, som HimmerLand vil have særligt fokus på i den daglige drift, er:


7. Bæredygtig energi
I HimmerLand er der særligt fokus på effektiv brug af vand og energi, hvor det bestræbes at benytte besparende systemer, som LED-belysning, CTS behovsstyret varme og energi, samt genanvendelse af spildevand. Der benyttes flere grønne energikilder i form af solceller og varmepumper.


8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
I HimmerLand bestræbes det at skabe økonomisk vækst uden at gå på kompromis med forbrug af ressourcer samt ansvarligheden for miljøet. Denne bæredygtige vækst sikres bl.a. gennem DGNB certificeret byggerier, som bygger på FN’s definition af bæredygtighed. Der er hertil fokus på at skabe anstændige jobs, med fokus på et rummeligt arbejdsmiljø. Det prioriteres at udvikle medarbejdernes faglige kompetencer ved bl.a. at efteruddanne personalet, samt tage hånd om de unge mennesker ved at tilbyde elevpladser i flere afdelinger.


12. Ansvarlig forbrug og produktion
I dagligdagen arbejdes der i HimmerLand med ansvarligt forbrug og produktion, hvor der er fokus på en bæredygtig og fornuftig drift. Vi bestræber os på en cirkulær tankegang, som skal sikre en bedre forvaltning af ressourcer gennem genanvendelse og affaldsforebyggelse. Ansvarligt forbrug og produktion i HimmerLand omfatter vandreducerende og energibesparende tiltag, kildesortering af affald, reducering af engangsartikler samt fokus på minimering af madspild.
Code of Care – Social Ansvarlighed
I HimmerLand er det vigtigt, at vi anvender vores menneskelige ressourcer på bedst mulig vis, samtidig med at vi tager et socialt ansvar for mennesker med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer.
Vi har valgt at være ambassadør for Vesthimmerlands Kommune i et samarbejde om Code of Care og at være virksomhedscenter. I denne rolle har vi fokus på at tage et socialt ansvar for at få selv de svageste lønmodtagere ud på arbejdsmarkedet, så de kan få et indhold i tilværelsen og føle, at de bidrager til fællesskabet. Dette har i praksis ført til ansættelser i HimmerLand i flere af vores afdelinger og længerevarende praktikforløb med henblik på ansættelse i HimmerLand.
HimmerLand er ejet af Lars Larsen Group, som har stort fokus på Sustainability og Responsability. I HimmerLand arbejder vi ud fra og følger politikkerne i Lars Larsen Groups ”Employee Code of Conduct”.
Læs mere herom på:
https://www.larslarsengroup.com/en/responsibility/sustainability
Mad med omtanke
I HimmerLand arbejder vi med omtanke for mad gennem ansvar for miljøet og naturens ressourcer.
Vand er en vigtig ressource, og vi serverer derfor kun vand fra hanen. Vi har fokus på at købe fra lokale producenter og indkøber hovedsageligt råvarer efter sæson. Kaffen, vi serverer, er Fairtrade, og vi bestræber os dagligt på, at vores fisk er MSC- og ASC-mærket, eller fra lokale producenter.
Som en naturlig del af vores arbejde med ansvarlighed og et bæredygtigt fokus, er bekæmpelse af madspild en vigtig del af den daglige arbejdsgang. Ud over en effektiv produktion af mad, med fokus på brug af hele råvaren, har vi implementeret tiltag, der reducerer madspild:
Vi serverer begrænset portioner til børn, med mulighed for gratis opfyldning
Vi har potionsanretninger på vores morgenbuffet
Vi har indført mindre tallerkner til vores buffet, for at opfordre gæsten til mindre portioner ad gangen
Vi tilbyder vi vores gæster doggybags.
Som vores F&B Chef Daniel Ditman Pedersen siger, ”[…] det ikke nok at have høje gastronomiske ambitioner, hvis ikke det går hånd i hånd med et miljøvenligt fokus”.
Certificeringer i HimmerLand


Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke og blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer. Svanemærkede hoteller skal opfylde ambitiøse miljøkrav ved at tage et helhedsgreb om miljøarbejdet knyttet til energi, vand, mad, affald, biodiversitet, kemikalier og indkøb. HimmerLand har arbejdet struktureret og aktivt med at reducere sit forbrug af ressourcer og optimere driften. Vi er i HimmerLand derfor meget stolte af, at vores konference, hotel og tre restauranter nu lever op Svanemærkets krav. For at opnå Svanemærket betyder det blandt andet, at vi arbejder aktivt med forebyggelse af madspild, vand- og energireducerende tiltag, kildesortering og miljømærkede rengøringsartikler. I HimmerLand påtager vi os således et ansvar ved at arbejde med bæredygtige tiltag for på den måde at minimere den samlede miljøbelastning.


Green Key
I HimmerLand kan vi være stolte af at arbejde seriøst med bæredygtighed, og denne indsats blev i 2021 anerkendt med HORESTAs Green Key-miljømærke. Dette indebærer, at vi lever op til en række konkrete miljøkrav, hvilket sikrer, at vi gør en ekstra indsats for at passe på miljøet, og arbejde bæredygtigt. Green Key er i dag turismens mest udbredte miljømærke, med fokus på, at der ikke bliver gået på kompromis med kundernes gode oplevelse og kvaliteten. Green Key har et bredt fokus på bæredygtighed, der både har et skarpt miljømæssigt perspektiv i henhold til effektiv brug af naturens ressourcer og ansvarligt produktion. Herunder omfatter de største fokusområder, bæredygtig energi og vand, affald som en ressource, bæredygtig mad samt et godt arbejdsmiljø.


Det Økologiske Spisemærke – Bronze
Det Økologiske Spisemærke er en statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder, som viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld, sølv og bronze. I HimmerLand har vi det økologiske spisemærke i Bronze, hvilket betyder at 30-60% af alt indkøbt mad og drikke er økologisk. Det sikrer derfor at vi i HimmerLand tager et ansvar for en bred vifte af hensyn inden for miljø, dyrevelfærd og biodiversitet.


DAKA Refood
Gennem vores aftale med DAKA ReFood er HimmerLand ReFOOD certificeret. REFOOD mærket er en ordning for virksomheder og organisationer i fødevare- og servicesektoren, som gør en indsats mod madspild og for genanvendelse. Som medlem af ordningens sikrer vi i HimmerLand at vi aktivt arbejder med minimum tre madspildsreducerende initiativer, samt at vi har en ordning for genanvendelse af madaffald. Herved afhentes alt vores madaffald og fritureolie som genanvendes til grøn energi, næringsrig gødning og biodiesel, med sigte om en mere cirkulær økonomi. REFOOD mærket er en tillidsbaseret certificering, som bygger på en fælles vision om en bæredygtig fødevare- og servicesektor, præget af mindre ressourcespild og mere genanvendelse.